Nej tack till rutten fiskolja

Nej tack till rutten fiskolja
12:21, 6 januari 2014 in Okategoriserad by Artiklar

För cirka tre år sedan var det en del ståhej om att allt kanske inte stod rätt till när det gäller fiskolje- och omega-3-produkter på den svenska marknaden.

Olja från rutten fisk i hälsokost … SvD 4 december 2008.
.
Citat: EU till slut gick med på att kompromissa om definitionen på färsk fisk. Istället för en gräns på 24 timmar accepteras nu 36 timmar utan kylning.
Vi vill ju gärna tro att fisken som våra omega-3-fettsyror produceras ifrån kommer från de iskalla vattnen i Nordatlanten och att oljan utvinns och förädlas under mycket stränga kvalitetskrav.

Det visades sig att nästan allt av fisken för omega-3-kapslar fångas i vattnen utanför Peru och Chile, och att hanteringen inte var nåt vidare.

Fisken låg varm på båtarna alldeles för länge och de följande stegen i tillverkningskedjan uppfyllde inte heller kraven för mänsklig konsumtion. Fleromättade fettsyror som omega-3 är mycket känsliga för oxidation och ska inte utsättas för värme och starkt ljus.

Förmodligen var en hel del av fisken och fiskoljan helt enkelt rutten. Det innebär att oljan kanske hade härsknat, och det innebär i värsta fall att den har en direkt skadlig effekt i människokroppen. Det här är inget som vi vill ha. Problemet hade uppmärksammats av EU och man skulle ställa allt tillrätta.

36-hfrågetecken-bJag vet inte hur man har tänkt men man ändrade definitionen på färsk fisk från okyld i 24 timmar till okyld i 36 timmar, alltså till det sämre, och så införde man lite nya regler som skulle vara i kraft under 2009.

Jag har fiskat en del i mitt liv och ätit en hel del fisk. Jag skulle aldrig komma på tanken att äta fisk som har legat i sommarvärmen i 24 timmar, och än mindre i 36. Hur som helst så har jag inte tänkt på det här så mycket sedan dess, men det borde jag kanske ha gjort.

För någon vecka sedan hörde jag att det glunkades i Norge om härsken omega-3, men hade inte tid att kolla upp det då. Nu i morse blev jag informerad om att den statliga norska televisionen, NRK, precis har gjort ett rätt omfattande arbete när det gäller den här frågan, se länkarna nedan.

ζ

Norsk TV (NRK) gjorde en omfattande studie och
de fann härsken olja i nästan alla Omega-3-tillskott

ζ

Man har åkt till Peru och kartlagt det hela. Här visas med all tydlighet hur illa ställt det är med fisket, förvaringen, produktionen, arbetsförhållandena och miljön. Redan för ett år sedan testade man i Norge ett stort antal färdiga omega-3-produkter, och man fann härsken olja i nästan alla, men i varierande grad. Så vitt jag vet kommer det mesta av det vi köper av kapslar i Sverige via Norge.

NRK Helse, forbruk og livsstil (artiklar):

Mattilsynet reagerer kraftig på fiskeoljeproduksjonen i Peru
Omega-3-produkter fra Peru
Bekymret over harsk fiskeolje i omega-3 kapsler
NRK Nett TV, Forbrukerinspektørene (TV-program):

FBI: Fiskeoljeindustri i Peru
FBI: Produksjon av fiskeolje

Jag har tittat på lite olika omega-3-produkter som finns i Sverige och deras hemsidor, man det finns inte så mycket uppgifter om hur man garanterar kvaliteten när det gäller renhet och att oljan inte är härsken.

Möllers har en del information om sin importerade fiskolja men redovisar inga detaljer och inga siffror, och de tycks lita på sina underleverantörer av fiskoljan som används till kapslar.

Det norska livsmedelsverket, Matttilsynet, reagerar nu, när eländet har visats på TV.

ζ

Varför har inte Livsmedelsverket i Sverige reagerat på det här tidigare och varför ställs inte kvalitetskrav när det gäller oljans kvalitet? Vi har ju exempelvis mycket stränga krav på hela produktionskedjan när det gäller mjölk, och ingen producent skulle komma undan med att sälja sur mjölk.

Jag kommer inte att köpa några omega-3-produkter om det inte finns garantier för kvaliteten. Nu klarar jag mig nog i och för sig ganska bra utan. Jag minimerar intaget av omega-6 och äter rätt mycket sardiner, sill, makrill och annan vildfångad fisk av hög kvalitet, och nästan bara viltkött och en del gräsbetat. Så jag tror jag får det jag ska ha och att balansen omega-3 och omega-6 är OK.

Det verkar som om alla omega-3-kapslar har olja som kommer från fisk som är fiskad utanför Peru och Chile, och det är kanske bästa att helt undvika dem. Istället finns det kanske andra bra produkter, ex vis det man kallar för tran (typ Möllers tran), där fisken är fångad i Nordatlanten och där hanteringen och processandet är bra. Tran framställs ur torsklever och det innebär att man förutom omega-3 får en rejäl dos av vitaminerna A, D och E, vilket man bör ta hänsyn till.

“Vad menar du, finns det bra omega-3-produkter?

Vilka är de i så fall och varför?”

 

Källa: http://www.kostdemokrati.se/articles/2014/01/06/nej-tack-till-rutten-fiskolja/

 

Mattilsynet reagerer kraftig på fiskeoljeproduksjonen i Peru

– Jeg er for så vidt overrasket over at norske virksomheter ønsker å importere dette som råstoff, ut fra de forholdene vi ser her, sier seksjonssjef Friede Andersen i Mattilsynet. Hun har sett NRKs tv-bilder fra fiskeoljeproduksjonen i Peru.

Råtnende ansjos i Peru
– Denne ansjosen ser ut som om den har kommet ganske langt i en forråtnelsesprosess. Dermed vil det også kunne være et brudd på regelverket, fordi dette er et råstoff som skal gå til humant konsum, mener Mattilsynet.

Foto: Harald Eraker / NRK

Selskapene som leverer fiskeolje til Norge er pålagt å følge EUs hygieneregler. Mattilsynet reagerer meget sterkt etter å ha sett Forbrukerinspektørenes tv-opptak fra Peru.

NRK fikk være med det delvis norskeide selskapet Copeinca på fiskefeltet i varmen i Peru. I følge fiskere NRK har snakket med, kjøler de fleste av fiskebåtene ikke ned fisken ombord, men akkurat denne båten bruker kjølesystem.

Etter 24 timer kommer båten til land med fangsten. Vi observerte prosessen videre inn til fiskeanlegget. Flere av disse forholdene er kritikkverdige, mener det norske Mattilsynet etter å ha sett tv-bildene. 

Ikke hygienisk

En slange suger fisken fra båt og over til anlegget på land. Vi observerer at slangen tas opp fra den sterkt forurensede havbunnen og føres rett over til fangsten.

Dette reagerer seksjonssjef Friede Andersen ved seksjon for fisk og sjømat i Mattilsynet på.

– Hvis fisken hentes opp fra en sterkt forurenset havbunn, så er dette absolutt et brudd på regelverket. Reglene er tydelige på at produksjonen skal skje under hygieniske forhold, sier hun.

Fisk fraktes i friluft

Fiskeoljeproduksjon i Peru
Ansjos fraktes på åpne bånd inn til en fiskeoljefabrikk i Peru.

Foto: NRK

Fisken blir fraktet videre inn til anlegget i friluft, der transportbåndene delvis er åpne for fugler og annen forurensning

Pablo Trapunsky, administrerende direktør i Copeinca, sier at det er normalt å ha fisken i åpne kar, men at områdene der fangsten er i friluft må være beskyttet mot fugler og direkte sollys.

Friede Andersen i Mattilsynet er kritisk.

– Først og fremst ser vi jo at fisken blir transportert på et åpent bånd. Det kan være forurensning fra fugl, og det kan være lys og temperatur, som vil være de umiddelbare farene her. Det ser dermed ut til at dette også kan være et brudd på regelverket, sier hun.

Råtten fisk og for varm olje

Til slutt ender fisken i et stort kar i friluft.

– Den ser jo ut som den har kommet ganske langt i en forråtnelsesprosess. Dermed vil det også kunne være et brudd på regelverket, fordi dette er et råstoff som skal gå til humant konsum, sier seksjonssjefen i Mattilsynet.

Når fisken er kokt, blir fiskeoljen lagret på tanker, gjerne i flere måneder. Copeincas direktør Trapunsky forteller at oljen noen ganger kan stå lagret i 60 – 90 dager før den leveres eller eksporteres. I løpet av den tiden kan den bli skadet av oksygen. 

Lukt og smak

– Fiskeolje oksiderer eller harskner når den kommer i kontakt med varme, oksygen og lys.

– Oljen vil da etterhvert lukte tran og gi dårlig smak, sier seniorforsker Åge Oterhals ved forskningsinstituttet Nofima.

Copeincas direktør medgir at produsentene i Peru har problemer med at fiskeoljen blir harsk.

– Vi har begynt å lære hvordan vi skal håndtere og unngå dette, men det er vanskelig på grunn av den høye luftfuktigheten i Peru. Vi jobber med saken. Det er et spørsmål om å gjøre de riktige investeringene og få på plass nye lagringstanker, sier han. 

Uholdbart

Fra lagring på de enkelte fabrikkene i Peru, blir oljen fraktet med tankbiler til et nytt lagringssted der den skal lastes i tanker for videre båtfrakt rundt i verden, blant annet til Norge.

Fiskeoljen helles fra tankbilene og rett ned i et åpent kar på bakkenivå. Dette er nok et kritikkverdig forhold, ifølge Mattilsynet.

– Dette er et kritisk punkt i forhold til varme, lys og forurensning. Det er et opplagt brudd på hygieneregelverket, forteller Friede Andersen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Hun vil ikke karakterisere dette som noe som skal gå til mat.

De som importerer mest av råoljen fra Peru til Norge er GC Rieber Oils i Kristiansund og Epax i Ålesund. Ingen av disse ville slippe NRK inn på anleggene sine eller stille til intervju.

– Jeg er for så vidt overrasket over at norske virksomheter ønsker å importere dette som råstoff, ut fra de forholdene vi ser her, sier seksjonsefen i Mattilsynet til slutt.

Källa: https://www.nrk.no/livsstil/_-kritikkverdige-forhold-1.7876153

 

This entry was posted in Härsken olja, Omega 3. Bookmark the permalink.

Comments are closed.