Sanna Ehdin: ”Omega 6/3-kvoten viktigast”

Kvoten mellan omega 6/3 är viktigare än vi förstått – och den ligger alldeles för högt i Europa. Därför är det mycket viktigt att både kontrollera och korrigera sin fettsyra balans (omega 6/3-kvoten) och Omega-3 nivå.

Från stenåldern och fram till runt 1850 var fettsyra balansen i Europa cirka 1:1, och vi åt lika stora mängder vegetabiliska fetter och fiskfetter. Mellan 1850-1950 ökade fettsyra balans långsamt i linje med den ökande konsumtionen av vegetabiliska oljor och kött. Efter 1950 har en avsevärd ökning av användningen av vegetabiliska oljor från solrosor, majs, soja och raps.

Sedan 1950-talet har Europas befolkning gått från att ha en fettsyrabalans på snitt 15 gånger så mycket omega-6 som omega-3 (fettsyrabalans) samtidigt som förekomsten av hjärt-kärlsjukdom, diabetes 2 och cancer ökat dramatiskt. Nordiska ministerrådet rekommenderar en kvot på 5:1 medan de flesta ligger på tre till fem gånger högre kvot. Sämst är det tyvärr bland ungdomarna.

Källa: http://www.ehdin.com/?id=1957

 

 

 

This entry was posted in Fettsyror, Obalans Omega 3/6, Omega 3. Bookmark the permalink.

Comments are closed.